vineri, 30 martie 2012

...cu visine si piersici

Ingrediente :

- 3/4 ceasca ulei (ceasca este de 200ml)

- 2 cesti zahar
- 2 cesti apa rece
- 3 linguri otet
- 2 linguri cacao
- 1 lingurita sare
- coaja de la 1 lamaie
- 1 lingura esenta vanilie
- 4 cesti faina
- 2 lingurite bicarbonat
- 1 lingurita praf de copt
- 3 jumatati de piersici din compot
- 5 linguri pline cu visine din compot, scurse de zeama

Preparare :
- Se amesteca uleiul cu zaharul , se adauga otetul, apa, esenta si coaja de lamaie,sarea, amestecandu-se bine

- Se adauga faina amestecata cu bicarbonatul si praful de copt, se amesteca pana se omogenizeaza bine si se adauga piersicile taiate bucati mici si visinile scurse de zeama
- Se amesteca si se toarna 3/4 din compozitie in tava (40/25) unsa cu unt si tapetata cu hartie de copt.
- In aluatul care a ramas se pune cacaua si se amesteca bine, apoi se toarna peste cel din tava cu lingura punandu-se din loc in loc in toata tava.
- Mozaicul se obtine amestacand circular cu o furculita, doar deasupra prajiturii maxim pana la jumatatea acesteia
- Se da la cuptorul incins in prealabil la 180-190C pentru 45 min.
- Se face testul cu scobitoarea si cand este gata si putin aurita deasupra se lasa sa se raceasca si apoi se taie bucati . Se pudreaza cu zahar vanilat. Este foarte pufoasa si gustoasa.:)

Enjoy!

sursa - Bucataras.ro

miercuri, 28 martie 2012

Muffins cu portocale si tonka - incondeiate

Mi-au ajuns acasa culorile comandate, de la Wilton.....deci, incepe joacaaaaaa!!!!! Am atatea idei de pus in practica, timp sa am...ca vointa este:)

Azi am preparat muffins cu portocale si tonka. Ce e tonka?o samanta neagra cu aroma de migdale...
Pentru reteta am razuit o singura samanta. Timisorenii pot gasi asa ceva, in centru, langa localul Lucas Super Sandwich  , si pe langa asa ceva, pot mirosi, gusta tot felul de mirodenii . Domnul de la vanzare, careia ii apartine si localul, este atat de amabil, incat iti povesteste absolut orice te intereseaza despre condimente. I love localul ala:)

Ingrediente :

- 2 oua
- 150 gr zahar
- 150 gr unt topit
- coaja razuita de la o portocala
- 5 linguri zeama de portocala
- 5 linguri lapte
- tonka razuita ( o samanta)
- 250 gr faina
- 1 lingurita praf de copt
- jumatate lingurita bicarbonat
- estenta de portocale

Ouale se bat intr-un castron, se adauga zaharul si untul topit. Dupa ce sa topit zaharul, adaugam zeama de portocala, laptele, coaja razuita de portocale, tonka razuita, praful de copt, bicarbonatul, esenta. Se amesteca bine, iar la final se incorporeaza faina.

Compozitia obtinuta, se pune in formele de copt. Eu am copt in 2 forme diferita, forma de iepuras si forma normala de muffins. Formele de iepuras, le-am uns cu unt inainte de a pune compozitia.
Se coc timp de 25 - 30 de minute.

Si pentru ca ne apropiem de Sfintele Sarbatori Pascale, am pictat pe fondant, decupat in forma de ou.

Sper sa va placa....mie mi-a placut:)....Revin cu idei, curand;)

Enjoy!

sâmbătă, 24 martie 2012

Tort Ligia

Contine crema caramel cu nuca si mousse de ciocolata cu visine. Am decis sa-i dau numele sarbatoritei datorita decorului, care mi se pare mie a fi original si care ma reprezinta.
Blatul este de ciocolata, cu aroma de migdale si vanilie.
La multi ani, Ligia!

miercuri, 21 martie 2012

Black Forest

Ieri, in urma unui mesaj pe fb si apoi a unui telefon primit din Florida, comanda unei doamne pentru sora ei din Timisoara, am facut tortul acesta. Doamna Lucia implineste azi o frumoasa varsta, iar sora de peste hotare sa gandit sa-i faca o surpriza dulce, un tort Black Forest. Mi sa parut cel mai frumos gest!:)
Zis si facut, m-am pus pe treaba, si iata ce-a iesit!:)
La multi ani, doamna Lucia!:)

sâmbătă, 17 martie 2012

Tort cu crema caramel si ciocolata

Nu multa lume stie ca eu am participat la prima preselectie de la Master Chef, care se va difuza pe ProTv saptamana viitoare, mai exact, marti la ora 20.30. Din nefericire, sau ...cine stie, nu am trecut de aceasta faza, nu s-au cunoscut criteriile de jurizare, pentru ca din mancare nu sa gustat. Doar te prezentai cu preparatul gata asamblat, gatit de acasa. Acolo ti se puneau cateva intrebari...si cam atat. Nici nu stiu cate minute am stat in fata juriului, dar nu mai mult de 5 min.
Inainte de a pleca spre Bucuresti, am cunoscut-o pe Elisabeta, si ea participanta la concurs. Si pentru ca luni e ziua ei, ma rugat sa-i fac eu un tort pentru invitatii pe care o sa-i aiba maine, ea fiind in criza de timp.

Tortul este cu blat de ciocolata cu migdale, crema de caramel cu migdale si ganache de ciocolata cu visine.
Ea fiind iubitoare de ciocolata, l-am glazurat tot cu cioco, si am presarat fulgi de cioco alba. Decorul, o cescuta din fondant....pe care o poate pastra daca vrea:), asezata pe trandafiri....

La Multi Ani, draga mea Ely!!!!!!!!

Cozonac de post

Imi doream de mult sa fac cozonac in forma mea de guguluf, pe care mi-am cumparat-o inainte de Craciun, anul trecut, dar, cum sotul meu primeste de la job, cozonaci italieni, nu am mai facut. In copilaria mea, mama mea era specialista la cozonaci, facea pentru tot blocul:)). Eu numai o ajutam sa tina de vas in momentul in care ea trantea aluatul, spunea ca asa va fi mai pufos.:)
Iar daca la noul meu job, sunt persoane care tin post, m-am conformat situatiei. Reteta este inspirata dupa cozonacul de post al Laurei Laurentiu, cu mici modificari.

Ingrediente:
- 500 gr faina
- 1 cub de drojdie proaspata
- 250 ml apa minerala sau suc carbogazos (eu am folosit schwepps de mandarine), puteti pune si lapte de soia.
- 80 ml ulei cald
- 60 gr zahar pudra ( nu am masurat, dar cred ca am pus vreo 5 linguri)
- 1 plic de zahar vanilat
- coaja rasa de lamaie
- 1 praf de sare
- pentru umplutura, am folosit prune uscate, stafide, ananas confiat si rahat, cam 250 gr toate, dar data viitoare voi pune mai mult:D
Preparare:
Faina se pune intr-un bol, drojdia se dizolva cu putina apa calda, o jumatate de lingurita zahar si jumatate lingurita  sare. Peste drojdie, se toarna 2 linguri de suc(la temperatura camerei) si se pune in faina, in mijloc. Se amesteca putin si se lasa la crescut maiaua, langa o sursa de caldura, ferita de curent. Eu am tinut pe aragaz cu usa cuptorului intredeschisa. Dupa max 15 min, se toarna restul de suc, zaharul, coaja de lamaie, vanilia, se amesteca bine pana se incorporeaza, si turnam putin cate putin din uleiul cald, framantand bine.
Vasul se acopera si se lasa la cald pana isi dubleaza volumul.
Dupa ce a crescut, pe masa de lucru, unsa cu putin ulei, intindem aluatul, si presaram compozitia de fructe. Il rulam, si il asezam in forma de copt dorita, unsa bine cu unt sau ulei si tapetata cu faina.
Se acopera cu un prosop, si se mai lasa sa creasca in forma. Cozonacul se unge cu o pensula cu putin suc, si se da la cuptor pana se rumeneste. Se poate testa cu un betisor.
Dupa ce il scoateti din cuptor, lasati-l sa se raceasca putin in forma, apoi il scoateti din tava.
Se pudreaza cu zahar vanilat


Este fffff gustos si aromat, pufos....nici nu iti dai seama ca nu are oua si lapte. Se pastreaza ff bine tinut in punga de plastic.
Asa ca, va doresc curaj la cozonaci!!!!!!!!

joi, 15 martie 2012

Fruit Cake

Cand mergi la piata si vezi capsunile gigant, nu stiu cine le rezista?!eu nu le-am rezistat, si pot spune ca-s multumita de gustul lor, mai ales in combinatia cu ciocolata:)). Ieri am distribuit pe fb, un tort gigant de ciocolata si  tot felul de fructe(capsuni, mure, merisoare, zmeura etc), si din vorba in vorba si din comentariu in comentariu, sa ajuns la concluzia ca e ...fake!:))) Ca interiorul e din celuloza, carton si alte chestii necomestibile.
Ca sa se convinga lumea, ca bietul tort al rusilor, sarbilor sau nu stiu ce natie sunt cei carora le apartine tortul, m-am pus sa fac ultimul etaj:))

Blatul este din fix 8 piscoturi, crema apartine prajiturii Tiramisu, pe care oamenii mei au mancat-o azi,
cu diferenta ca, in crema am mai pus si visine, una langa alta.....sa fie, din belsug.

Deasupra am topit 100 gr ciocolata in 100 gr frisca lichida calda, si am turnat-o peste prajitura deja asamblata, si tinuta cateva ceasuri la frigider pentru a se intari crema.

Decorul, cu capsuni proaspete si fructe de padure scoase din congelator. Nu va temeti ca-s congelate, se comporta normal cand se decongeleaza, ai impresia ca-s proaspat culese.....cum spune o prietena de-a mea;).
E minunat ca se incalzeste afara si incep sa apara fructe proaspete. Sa inceeeeaaapa distractiaaaaaaaaaa!!!!!!!!

miercuri, 14 martie 2012

Muffins- cosulete

Se pare ca a venit primavara, si odata cu ea....astenia, bat-o vina, ca nu ma lasa sa ma desfasor asa cum vreau:)). Pe langa activitatea mea zilnica de new job-new life, imi vin in cap tot felul de idei....de la, "ce as manca azi?"....pana la "ce sa fac pentru masa de Paste", sau cum sa o decorez.

Astazi am pus in practica niste muffins-cosulete...le-as fi pus si-un ou colorat, un fluturas...da' las' pe altadata.
Muffins-urile sunt cu banane si ciocolata , reteta aici, decorate cu frisca, bombonele colorate, cocos verde, floricele din fondant si un jeleu pe post de toarta.

Sper ca va place si abia astept sa mai pun in practica ce imi trece prin cap.
Enjoy!

luni, 12 martie 2012

Pui indian cu curry si ardei

Deja se stie ca imi plac aromele indiene, mancarea cu specific indian!:) Asta am mancat sambata la pranz, un pranz usor cu preparare rapida.

Ingrediente:
- 1 piept de pui feliat cuburi
- 1 ardei kapia rosu
- 1 ardei gras galben
- 3 linguri ulei de masline
- 4 catei de usturoi
- 1 lingurita curry dulce
- jumatate lingurita de curcuma
- 50 ml vin alb
- 100 ml supa sau apa
- sare si piper dupa gust
Carnea se condimenteaza cu sare, piper, curry si curcuma, se pune intr-o cratita la calit impreuna cu ardeii curatati si tocati bucati maricele. In timp ce carnea se caleste, se adauga si usturoiul sdrobit si tocat marunt. Dupa 2 minute, se adauga vinul si supa fierbinte (sau apa). Se acopera cratita cu capac si se lasa sa fiarba, la foc mediu, aproximativ 5 min.

Puiul se serveste cu sosul cremos din cratita alaturi de orez fiert sau paste (in cazul meu, tagliatelle fierte cu un praf de sare, un praf de curry si un praf de curcuma)
Pofta buna!

sâmbătă, 10 martie 2012

Marlenka

Prajitura asta am mancat-o prima data de la un magazin din Timisoara. Auzisem de ea , citind blogul lui Adi Hadean.
 Mie mi-a placut, pentru ca imi plac in general prajiturile cu foi cu miere.
Am tot rasfoit bloguri dupa o reteta ca la carte, si am dat peste Gabriela, proprietara blogului http://whatlibertyate.com/

Ingrediente pentru 5 foi:

- 2 oua
- 60 gr unt
- 200 gr zahar ( eu am pus 150gr)
- 40 gr miere ( am pus 2 linguri)
- jumatate lingurita de praf de copt
- 600 gr faina

Ingrediente pentru crema:

- 2 oua
- 30 gr miere
- 60 gr unt
- 230 ml lapte condensat
- 150 gr nuci macinate
Preparare foi:

Mierea si zaharul se pun pe foc, se lasa sa se topeasca, se adauga untul, se amesteca pana se topeste, apoi se pune cate un ou amestecand continuu, si la final, punem praful de copt. Lasam compozitia sa se raceasca putin, si se adauga faina, se framanta bine pana totul se omogenizeaza.
Din aluatul obtinut, impartim in 5 bucati, si se coc pe o tava , rotunda in cazul meu. Am copt pe cercul de la o tava de tort cu peretii detasabili, cu diam 27 cm.
Tava se unge cu putin ulei, si cu ajutorul sucitorului, se intinde foaia. Se coace timp de 10 min, pana se rumeneste usor.

Preparare crema:

Intr-o cratita mica, se topeste untul. Bateti ouale usor intr-un castron, si peste ele turnati untul topit impreuna cu mierea. Se adauga treptat laptele condensat. Se pune crema inapoi pe foc si se lasa sa fiarba pana se ingroasa.

Crema se pune pe foi, si deasupra se presara nuca macinata. Optional, topiti putina ciocolata si decorati prajitura. Eu am mai pus si miere deasupra dupa ce am decoarat-o.
Este divina, ti se topeste in gura, maninci si mai vrei o portie...si mai vrei....pana o termini:))

Enjoy!

Somon la cuptor cu sos de ardei iute, tamarin si lamaie verde

Ieri, pentru prima data, am preparat somon proaspat. Auzisem tot felul de impresii la adresa lui, ca are un gust ciudat, ca este foarte gras...etc etc. Si daca de 8 Martie m-am rasfatat, am zis sa o fac cu fast, asa ca mi-am cumparat si o bucatica de somon....scump, ce-i drept, dar macar mi-am facut o parere despre domnu' somon:))

Dupa ce l-am vazut la mine pe masa, frumos si roz, mi-am zis...hmm, oare cum sa te prepar ca sa nu imi fac si eu o impresie proasta?! Imediat mi-am indreptat privirea spre minunata carte a lui Gordon Ramsay, Bucataria Lumii, care troneaza la mine in bucatarie:). Zis si facut, am rasfoit-o pentru a nu stiu cata oara.....si din doua retete, am facut una:D.

Reteta face parte din bucataria Thailandeza.

Ingrediente :

- 1 buc file somon (cam 200 gr)

Pentru sos:

- 2 linguri ulei vegetal
- 1 lingurita rasa de pasta de ardei rosii
- 4 catei de usturoi curatati si tocati
- 2 fire de ceapa verde tocata marunt
- 2 linguri zeama de lamaie verde
- 1 lingura pasta de tamarin ( in reteta lui Gordon, scrie 4 linguri, dar pasta inlocuieste lamaia, este foarte acra, puteti chiar renunta la ea daca nu o aveti)
- 2 linguri de sos de soia
- 2 linguri de sos de peste
- 2 lingurite de zahar (de palmier, daca aveti, sau zahar brun)
- 2 linguri de apa

Somonul l-am spalat, pielita i-am indepartat-o cu ajutorul cutitului, l-am sarat, piperat si uns cu putin ulei de masline, apoi l-am dat la cuptor, intr-o tava mica, pentru cca 15 min.

Pentru sos, se incinge uleiul, se adauga pasta de ardei iute si usturoiul si se calesc timp de 2 minute, amestecand constant. Se pun restul ingredientelor, amestecand bine, si se lasa pe foc mic, timp de 5 -10 min, pana cand sosul scade si capata o consistenta de gem. Daca se ingroasa prea mult, se mai adauga putina apa pentru a-l subtia.
Dupa ce am preparat sosul, l-am turnat peste somon, si am dat din nou la cuptor, cat sa dea sosul intr-un fiert.
Pe mine ma cucerit, merita incercat macar o data, chiar daca este scump.

Pofta buna!

joi, 8 martie 2012

Muffins cu vanilie si bombonele colorate

Cu gandul ca azi va fi 8 Martie, cu gandul la mama....cu gandul ca nu pot de 12 ani sa-i spun un "La multi ani", m-am gandit ca nu ar strica sa bucur cateva prietene cu ele, si sa-mi bucur sufletul ca mama se minuneaza privindu-ma de acolo de Sus.

Ingrediente:

- 2 oua
- 150 gr zahar
- 120 gr unt topit
- esenta de vanilie (am pus 2 lingurite de lichid, si un plic de zahar vanilat)
- 10 linguri de frisca lichida
- 50 gr bombonele (o punguta) + pt ornat
- 300 gr faina
- 1 lingurita praf de copt
- jumatate de lingurita bicarbonat
Si ca joaca mea sa fie completa, am pus si ceva compozitie in vafe pentru inghetata. Nu va speriati, vafe nu va fi afectat absolut deloc in timpul coacerii.....e o idee super, mai ales ca unele/unii dintre noi asteptam vara:)
Preparare:

Se bat ouale intr-un castron, se adauga zaharul si untul topit cald (va grabi topirea zaharului), se amesteca pana se topeste zaharul, apoi se adauga praful de copt, bicarbonatul, vanilia, frisca lichida, amestecam, apoi incorporam faina foarte bine, si la final incorporam bombonelele.
Toata compozitia se pune in formele de copt,se presara deasupra cateva bombonele si se da la cuptor pt 25 min, se face si proba cu betisorul.
Dupa ce se scot din cuptor si s-au racit, se pudreaza cu zahar vanilat.
....si o sectiune pufoasa:)

La multi ani, tuturor mamelor, fiicelor, sotiilor, prietenelor voastre! Sper ca a-ti avut o zi minunata, ca a mea:), dar asta in alta poveste;)

Credeti-ma, va fi un cadou minunat pentru cei dragi:)

miercuri, 7 martie 2012

Tortilla

Multa munca dom'le zilele astea, aproape ca uit sa maninc, dar azi am zis ca nu se mai poate, tre' sa-mi fac ceva cald pentru burta, ceva sa-mi invioreze papilele gustative. Si cum stau prost cu timpul, nu am facut decat sa curat cativa cartofi....si cu ei zdup in oala.

Ingrediente :
- 1 kg de cartofi curati si feliati
- 150 gr smantana lichida pentru gatit
- 2 linguri de lapte de cocos(optional)
- 3 oua
- 2 lingurite de curry
- sare dupa gust
- 1 ceapa taiata julien
- un praf de nucsoara
- cascaval razuit

Cartofii curatati, spalati si feliati rondele, i-am fiert in apa cu sare si o lingurita de curry. Se fierb pe 3 sferturi, restul de fragezit va munci cuptorul;).
Separat, am calit ceapa in putin ulei. Intr-un castron, se bat ouale cu smantana, laptele de cocos, curry, sare si nucsoara, se adauga ceapa, apoi cartofii fierti. Se amesteca, apoi toata compozitia se pune intr-o tava rotunda. Eu am pus intr-o tava de tarta de yena.

Se da la cuptor pana se incheaga compozitia si se rumeneste.
Pofta buna!

marți, 6 martie 2012

Tort Cinderella

Tortul are in compozitie blat de ciocolata, crema de iaurt, si crema de ciocolata cu visine, facut cu muuult drag pentru o fetita adorabila, pe care eu o iubesc nespus de mult. Anul trecut i-am facut un tort castel, primul meu castel:), iar anul asta....Cinderella.



Dupa ce a ajuns la destinatie, la scurt timp, primesc un telefon : "stii, e foarte bun tortul, numai ca pe Cinderella trebuia sa mi-o pictezi in fata, si platoul sa fie albastru!"....mi-am luat-o rau, dar m-am amuzat maxim, mai ales ca a fost decizia ei sa fiu sunata, dar mama ei nu a stiut ca va trece si la critici:)). Adoor copilul asta, maxim!:)


La multi ani, scumpa mea Astrid!

Azi am facut 2 ani

Astazi am facut 2 ani, de blogarit.....2 ani frumosi alaturi de voi, cei care ma vizitati si ma cititi. Probabil am si dezamagit, dar nu sunt perfecta, incerc sa ma modelez, sa explic cat mai bine retetele, sa va arat imagini clare si frumoase a produsului finit.....inca invat sa manevrez jucaria mea, Nikon, si inca are secrete.....dar le voi descoperi, pentru voi:)
 Va multumesc inca o data pentru tot, si atat cat Domnul imi va da vedere si putere, am sa va scriu in continuare
....a spus el tot, si este foarte adevarat:)

vineri, 2 martie 2012

Muffins cu stafide, lavanda si ciocolata calda

Astazi am facut muffins....si torturi, abia asteptam momentul asta de comenzi avalansa ....sa imi pot imbraca frumosul si noul meu suport pe care mi l-am facut cadou de ziua mea:)

Muffins-urile sunt cu fructe de padure, sa semene cu tortul, ...cu stafide si lavanda, si muffins cu stafide, lavanda si praf de  ciocolata calda (la plic)...delicioaseee!!!
Reteta pentru muffins e simpla, o folosesc mereu , numai ca schimb ingredientele dupa cum imi convine:P, asa stiu eu sa ma joc cel mai bine:))

- 1 ou
- 150 gr zahar
- 120 gr unt topit
- 10 linguri de frisca lichida
- 2 linguri de stafide
- 1 lingura de lavanda (flori uscate pt ceai)
- 1 plic de ciocolata (LaFesta)
- 1 lingurita praf de copt
- 1 varf de lingurita bicarbonat
- esenta de vanilie
- 250 gr faina

Se bate oul, se adauga zaharul si untul topit, se amesteca bine pana cand zaharul sa topit,frisca, se adauga lavanda, stafidele, plicul cu ciocolata (optional, daca vreti fara), praful de copt, bicarbonatul, esenta de vanilie si la final faina. Se amesteca bine pana se omogenizeaza, si...la cuptor cu ele(incins in prealabil)
Compozitia se pune in hartiutele specifice in forma de copt. Se coc timp de 25 min.


Enjoy!